Nieuws

Invloed coronavirus op Het Hernhutter Huis

In verband met de coronacrisis  is het museum en de winkel gesloten. 

Activiteiten 2020

Het leven vieren (verlengde tentoonstelling)

Een bijzondere tentoonstelling waarin u werd meegenomen in alle vieringen van de Hernhutters gedurende het kerkelijk jaar. Van de vroege Paasochtenddienst tot de sfeervolle Kerstnacht. 

Hernhutters in het Nieuws

Play Video


Het Hernhuttertje

 Historische informatie over de bakkerijen van de Broedergemeente en het specifieke koekje dat het hernhuttertje wordt genoemd. 

De Hernhutter koekjes vinden hun oorsprong in Zeist. In de 18e eeuw hebben de Hernhutters zich gevestigd, aan het Broeder- en Zusterplein bij het Slot Zeist. Daar hadden ze hun eigen ambachten. Tegenwoordig zijn ze te koop bij bakker Albert te Zeist

Maarten van Rossem vertelt...

In “Maarten van Rossem vertelt” (RTV Utrecht)  wordt de conservator van Het Hernhutter Huis (Hans van der Linde) geïnterviewd. U krijgt een goed beeld van de betekenis van de Evangelische Broedergemeente en het Zeister Zendingsgenootschap.

Dit filmpje is een uitstekende voorbereiding voor een bezoek aan het museum. 

Opening museum

Op 10 februari 2018 werd museum Het Hernhutter Huis officieel geopend door de gedeputeerde van de provincie Utrecht, mevrouw M. Pennarts en de burgemeester van Zeist, dhr. K. Janssen.

Vooraf was er een ceremonie in de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente. Dhr. M. Gill, voorzitter van het bestuur, gaf een korte inleiding over de voormalige woning van de familie Schütz. Het museum is in deze woning gehuisvest op de Lageweg 27 in Zeist.

Daarna vertelde de conservator, Hans van de Linde over de stukken die in het museum te vinden zijn. Unieke stukken die ieder een eigen verhaal vertellen, van de luizenkam, die zo’n 300 jaar oud is, tot het de prenten die de geschiedenis vertellen van de eerste nederzettingen van de Broedergemeente in andere werelddelen.

De gedeputeerde vertelde over de eerste contacten van de kerk met de provincie Utrecht. Hoe de kerk aanvankelijk achterdochtig werd gevolgd, vanwege de vreemde rituelen die er plaats zouden vinden. Uiteindelijk zou het wel meevallen, de verhalen die over deze nieuwe kerk de ronde deden, waren schromelijk overdreven. 

De burgemeester legde het verband tussen de gemeente Zeist en de vroegere Broedergemeente. Het is een historische plek en hij was blij dat de geschiedenis nu terug te zien was in een vast museum.

Na afloop liep de stoet van de kerk naar het museum alwaar de burgemeester en de gedeputeerde een lint doorknipten om het pand te openen. 

Nieuwsbrief

Als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van Het Hernhutterhuis kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.